Pojdi na vsebino

3 CDji

ki so izšli lansko leto in vsebujejo moje fotke. Prvi in zadnji, katerega sem prejel pravkar, je Sonos De Gavoi, izvajalci Tumbarinos di Gavoi. Na plošči lahko slišite  tradicionalno Sardinjsko glasbo, kakršno igrajo v majhnem mestecu Gavoi,pod najvišjim vrhom Sardinije. Glasbeniki pojejo in uporabljajo različno uglašene, enostavne, doma narejene frule, triangel, harmoniko in prav za tiste kraje posebne bobne, v italijanščini imenovane Tumbarine. V preteklosti so jih delali tudi iz pasjih kož, zdaj naj se to ne bi več dogajalo. Hm… Samo iz kozjih in ovčjih naj bi bili narejeni. Pasje vibracije  še vedno lahko slišiš in vidiš. Ob nekem mojem “pasjeljubnem” protestu, sem dobil odgovor  enega od uporabnikov takega “tumbarina”: “Kaj pa naj s takim psom, ki v moji čredi ovac dela samo škodo in jih pobija? Tako vsaj laja naprej!” OK. Brez komentarja. Pred parimi leti so obudili vzrejo  avtohtone pasme psov, ki ti v trenutku vlijejo strahospoštovanje. Pa ne brez veze. Taki so. Zdaj naj bi jih bilo na tem območju že nekaj sto. Nisem še nobenega pobožal…. Fotografije na CDju so nastajale februarja 2006, februarja 2007 in kot kaže, se tja, v začetku februarja, za karneval, zopet vračam. Aprila sem imel tam   samostojno razstavo, julija sem se vrnil foto dokumentirat še festival literature Isola delle storie, avgusta jazz festival Musica sulle bocche, katerega posebnost so jutranji ( beri : 6:00)  koncerti na mestni plaži in stik z Sardinjsko tradicionalno glasbo in mnogimi, zdaj že prijatelji. Po vsebinski, jazzovski plati,  mi je najbližji festival na jugu Sardinije: Ai Confini tra Sardegna e Jazz . Lansko leto je bil na festivalu literature poleg italijanskih avtorjev, ki prodajajo knjige v milijonskih izvodih, tam tudi Nick Hornby, avtor knjig in scenarijev, meni ljubih filmov kot je High – Fidelity ( pri nas preveden Zvestoba do groba) in About a boy. Sem sredi dogovarjanj za novo razstavo in ponovno dokumetiranje festivala, v začetku julija. Mogoče postajam  “hišni” fotograf še enega festivala, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev v osrčje Sardinije – Barbagio. “To je tista “prava” Sardinija!” radi poudarijo.

Drugi CD je Mare Nostrum avtorjev Šveda Jan Lundgrena-a, Richard Galliana (lani smo ga imeli priliko slišati in videti  na  izredni predstavitvi njegovega novega projekta Tangaria Quartet) in Paolo Fresuja, ( svetovno znan in najbolj znan Italijanski trobentač, doma s Sardinije), v produkciji nemške založbe ACT. Na Lundgrenovi strani, lahko vidite nekaj  foto- utrinkov s snemanja v  bližnjem Artesuono studiu v Udinah. Sem ter tja, posnamejo tam tudi kakšno ploščo za legendarni ECM. Ja, saj vem, ovitek je že mal zdrajsan, dobil sem samo eno kopijo CDja……

Tretji CD je projekt Makedonskega prijatelja Toni-ja Kitanovskega s Čerkezi orkestrom romskih glasbenikov. Čudovita in sveža kombinacija jazzovske fuzije in tradicionalnih ritmov. Posnet za ENJA records. Moje fotografije so se pojavile na naslovni strani notranje knjižice: v prvi vrsti na desni strani na žalost zdaj že pokojni Čerkezi, legendarni vodja orkestra. Priliko sem ga imel fotografirati pri njemu doma v Skopju, v Šutke, enem največjih romskih naselij, ko je bil projekt še v povojih. Druga moja fotka je desna v drugi vrsti, z njihovega prvega nastopa na Jazz festivalu Cerkno in v tretji vrsti leva fotografija - Ciganski zajtrk , katero sem posnel nekaj let nazaj v Beogradu na “Zeleni pijaci”, ko so si lahko končno, po celonočnem igranju, privoščili zasluženi “jugotradicionalni” zajtrk.

 • Share/Bookmark

3 Komentarjev

 1. PeterZ je napisal:

  Vse čestitke Žiga, itak so mi tvoje fotke super!

  13.01.2008 ob 19:53 | Permalink
 2. samosamo je napisal:

  Pozdravljen še na SLO blogih. :)
  Ja, tudi od mene vse čestitke za odlične fotke za, upam da, odlično glasbo.

  14.01.2008 ob 13:34 | Permalink
 3. Žiga je napisal:

  hvala obema! muska je pa v glavnem OK.

  17.01.2008 ob 17:46 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !