Pojdi na vsebino

Ulovljivi in neulovljivi glasbeniki – The Thing, 12.2.2008 / Maribor

 Dostikrat sem vprašan ali obstaja kakšen “neulovljiv” glasbenik? Vsi so ulovljivi, na takšen ali drugačen način. Odvisno od situacije v kateri se znajdemo – glasbeniki in fotografi. Mats Gustaffson je sigurno en težje ulovljivih. Mogoče sem imel vedno to “smolo”, da sem ga poslušal v majhnih intimnih okoljih, kot tudi februarja v kleti mariborskega Narodnega doma. Kot glasbenik mi je zelo blizu in imam veliko njegovih “korektnih” fotografij. Je zelo hiter in energičen glasbenik.Na tisto izborno, nadgrajeno fotografijo še čakam. Ja, saj boste rekli, da se ponavljam, vendar je luč en glavnih pogojev za dobro fotko. OK, v vsaki situaciji lahko narediš dobro fotografijo, ta je  kvalitetno in žanrsko omejena. Pri dobri luči, lahko toliko več delaš  in imaš več izplena, lahko delaš tudi vključno to, kar se lotevaš ob slabi luči. Pri samo slabi , pa loviš in loviš, poraba energije je velika, pojavlja se frustracija, končni izdelek pa je par povprečnih fotografij na robu uporabnosti. Pa čeprav da to fotografiji včasih tisti glavni čar.  Zato večkrat ponavljam na svojih fotodelavnicah (kmalu bo ena na Jazz festivalu v Cerknem – kaj več o njej v eni od prihodnjih objav), da  je treba v vsaki situaciji delovati 100%. V kolikor se ti da seveda in imaš takšno ali drugačno motivacijo – ali da ti je glasbenik blizu , ali da delaš za organizatorja, ali da ti je fotografijo naročil glasbenik, ali  kakšen medij,…. Vesel sem, kadar srečam kreativnega osvetljača koncertnega odra, ki uživa ob svojem delu in je sposoben  z minimalnim posegom ( in porabo svoje energije, ki jo marsikdo “čuva ko zenicu oka svog”) ustvariti maksimalen učinek. Verjamem, da je tako učinek večji ne samo pri fotografih, ampak tudi pri publiki, ki v glavnem podzavestno sprejema vse dražljaje, ki vplivajo na vsesplošno počutje vseh udeleženih.

Poslušati The Thing v živo je vedno svojevrstna izkušnja. Tokrat so,  ponavadi akustičen koncert, nadgradili z elektroniko. Vsi glasbeniki so zelo aktivni člani svetovne sodobne improvizirane druščine. “The Thing” sestavljajo Paal Nilssen-Love, Mats Gustaffson in Ingebrigt Haaker Flaten, katerega bomo imeli prav kmalu priliko slišati z njegovo skupino v Ljubljani – Klubu Cankarjevega doma v ciklu Cankarjevi torki  (18. marec) in kmalu zatem(20.marec) še v Cerknem, kjer bo dvojni koncert – nastopa še harmonikaš Jure Tori (Orleki) z Ewaldom Oberleitnerjem.

Mats Gustaffson

Paal Nilssen – Love,Ingebrigt Haker Flaten in Mats Gustaffson“The Thing”

 • Share/Bookmark

5 Komentarjev

 1. aleksander je napisal:

  všeč mi so mi fotografije. ko je oseba v drugem planu je fantastično.

  17.03.2008 ob 22:53 | Permalink
 2. JaJebiGa je napisal:

  Tudi meni so zelo všeč tvoje fotografije. Upam, da bom imel čas, ko boš imel delavnico. Objavi prosim. Pred kratkim sem si kupil aparat in začel eksperimentirat. Vendar v dvoranah in klubih mi nekako ne uspeva… Zato sem si pred 14 dnevi kupil še bliskavico in ves vesel šel slikat Predina v kluturni dom v Velenju… skoraj so me vrgli iz dvorane :( žal nisem vedel, da ne smem uporabljati bliskavice. Mi lahko prosim poveš, če so te tvoje fotografije posnete brez flashov? Hvala! Sedaj sem si naročil objektiv z f 1,4. Je to rešitev?

  20.03.2008 ob 11:22 | Permalink
 3. Jazzyga je napisal:

  JaJebiGa
  moja fotodelavnica bo med 15. in 16. majem 2008 na jazz festivalu v Cerknem. Detajle objavim v bližnji prihodnosti.
  Na koncertih je itak prepovedano slikati s flešem. Objektivi z večjo svetlobno propustnostjo so rešitev za delovanje v nizkih svetlobnih območjih. 1,4 je super.

  20.03.2008 ob 11:48 | Permalink
 4. JaJebiGa je napisal:

  Hvala! Napake s flashom pa ne bom ponovil. V ekstazi navdušenja nad novo igračko nisem pomislil na to, pač sem ga usmeril proti stropu, da ne bi motil nastopajočih…

  21.03.2008 ob 13:25 | Permalink
 5. markopigac je napisal:

  uf, napaka – te sva skupaj skljocala opazam :)

  27.03.2008 ob 04:55 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !