Pojdi na vsebino

24. mednarodni festival DRUGA GODBA 2008 – program

Jaz se še posebej veselim koncerta Orchestra Baboab (moje fotke z decemberskega koncerta na Dunaju, si lahko ogledate ma mojem Myspace blogu, v objavi z dne 11.decembra 2007), pa sina Ali Farka Toure-ja,  zanimajo me novi  Katalena, in vsi katerih še ne poznam.  Se bom pustil presenetiti. Samo da nam bo vreme služilo… 

Klub CD, torek, 13. maj, ob 20.30DG intro:

NAWAL (Komori)

DEBASHISH BHATTACHARYA (Indija) 

Klub CD, torek, 20. maj, ob 20.30

LO COR DE LA PLANA (Francija) 

Križanke, četrtek, 22. maj, ob 21.00

VIEW FARKA TOURE  (Mali)

TIKEN JAH FAKOLY (Slonokoščena obala) 

Križanke, petek, 23. maj, ob 21.00

GANG OF FOUR (Velika Britanija)

OJOS DE BRUJO SOUND SYSTEM (Španija) 

AKC Metelkova, sobota 24. maj, ob 21.00

GIPSY.CZ (Češka)

PICIKATO BRASS BAND feat. KEMP (Makedonija)

DOCTOR BATONGA! (Španija) 

Križanke, sreda, 28. maj, ob 21.00

KATALENA (Slovenija)

ORCHESTRA BAOBAB (Senegal)  Trg francoske revolucije,

ponedeljek, 14. julija, ob 20.00DG extra:

CARAVAN PALACE (Francija)

in tole je del prvega sporočila o festivalu, Bogdana Benigarja, direktorja Druge Godbe:

Spoštovani! 

V veliko veselje mi je, da vas lahko seznanim s programom 24. mednarodnega festivala Druga godba. Po zelo uspešni lanski Drugi godbi pripravljamo nov festival z velikim zagonom in v prepričanju, da bomo ponudili sedem odličnih ter kot vedno stilsko in geografsko raznolikih večerov. 

Ob že napovedanih zvezdah (GANG OF FOUR, OJOS DE BRUJO SOUND SYSTEM, ORCHESTRA BAOBAB) je Drugi godbi v zadnjem trenutku uspelo pridobiti še najbolj vroče regejaško ime tega trenutka. To je TIKEN JAH FAKOLY, ki sicer prihaja iz Slonokoščene obale, že več let pa živi v izgnanstvu v Maliju. Fakoly je v začetku marca dobil nagrado Freemuse (Freedom of Musical Expression), letos prvič podeljeno v sodelovanju z Nobelovim mirovnim centrom v Oslu.  V programu prvega koncertnega večera v ljubljanskih Križankah mu bo družbo delal njegov prijatelj VIEUX FARKA TOURE, ki je na zadnjem WOMEXu (World Music Expu) presenetil z energičnim puščavskim rockom. Vieux prihaja iz malijskega mesta Nianfunke, njegov oče pa je  znameniti Ali Farka Toure, ki je sodeloval tudi na njegovem odmevnem prvencu. 

Programska novost DG08 bo romski hip hop večer, ki bo potekal na predvečer dneva mladosti na Letnem odru Gala hale na Metelkovi. Tam se bo premierno na evropskih festivalih predstavil raper KEMP iz skopske Šutke in to kar ob spremljavi PICIKATO BRASS BANDA. Njihov nastop bodo uvedli mednarodno uveljavljeni romski zvezdniki iz Prage z imenom GIPSY.CZ. 

Ne samo programska, tudi geografska novost pa je tokrat povezana s Komorskimi otoki v Indijskem oceanu od koder prihaja NAWAL, najbolj cenjena glasbenica s tega otočja. Drugo godbo bo uvedla v sklopu Cankarjevih torkov v Klubu CD že 13. maja. V istem večeru bo nastopil tudi DEBASHISH BHATTACHARYA, indijski mojster na slide kitari. Teden kasneje bo festivalsko sredico v istem prostoru načela provansalska skupina LO COR DE
LA PLANA, ki jo mnogi štejejo za najbolj atraktivno vokalno zasedbo tega trenutka. 

Slovenske barve bo letos zastopala KATALENA, ki je poleg Doctorja Batonge edini povratnik na Drugo godbo. Vsi drugi bodo na DG in v Sloveniji nastopili prvič. Katalena bo premierno predstavila svoj četrti album Cvik-Cvak, ki je v celoti vezan na Rezijo. Osrednji del festivala pa bodo zaključile afrolatino legende Orchestra Baobab. Kot poseben dodatek festivalu bo letos Druga godba skupaj z Veleposlaništvom Francije in Francoskim inštitutom Charles Nodier organizirala še koncert francoske elektrogipsyswing zasedbe CARAVAN PALACE, ki bo ob začetku predsedovanja Francije EU in ob njenem nacionalnem prazniku. Koncert bo seveda brezplačen.  

Na DG08 bo nastopilo trinajst izvajalcev iz enajstih držav.Vstopnice bodo v prodaji od 1. aprila. Takrat vas bomo tudi obvestili o cenah in različnih možnostih nakupa…………………..

  • Share/Bookmark

1 komentar

  1. Petra je napisal:

    Zanima me kje se prodajajo vstopnice? Bolj natančno: zanima me petkov koncert Ojos de brujo- torej predprodaja vstopnic za ta koncert.

    Hvala, lep pozdrav
    Petra

    19.05.2008 ob 12:52 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !