Pojdi na vsebino

Reakcije na brezplačno delo

Čudn, pri nas noben nima svojga mišljenja v zvezi z mojim zadnjim blogom. Na mypace-u sem s tem blogom od objave med trenutno “favourite” blogi, nekaj časa tudi na prvem mestu – z mnogimi reakcijami in mišljenji….
www.myspace.com/zigakoritnik

 • Share/Bookmark

14 Komentarjev

 1. Nordstar je napisal:

  Ja, tako je v kapitalizmu. Če hočem biti jaz bogat, boš ti reven. Drugače bova oba na istem. To je to.

  30.12.2008 ob 00:00 | Permalink
 2. Žiga KoritnikŽiga Koritnik je napisal:

  Ja in pol ni druge kt da se fajtamo za svoje!

  30.12.2008 ob 00:37 | Permalink
 3. Nordstar je napisal:

  Tako je, vsak mora gledat za svojo rit.
  Če se čutiš dovolj močan, potem lahko tudi odkloniš sodelovanje. Škripne pa itak vsak približno v istem času. Slavni fotograf ali pa neslavni klošar.

  30.12.2008 ob 16:08 | Permalink
 4. Žiga je napisal:

  Sej problem ni v “slavnih” fotografih, keč je v tem da si “neslavni” ne upajo rečt ničesar…

  30.12.2008 ob 16:56 | Permalink
 5. Žiga je napisal:

  In ne gre zato da bi bil slaven fotograf bogat, temveč da bi bil fotograf – slaven ali neslaven – plačan kot mu šika!

  30.12.2008 ob 17:02 | Permalink
 6. Nordstar je napisal:

  Problem je, da je svet pokvarjen.
  Če daš slike reviji zastonj, potem zahtevaj jasen podpis: “Photo by Ziga Koritnik http://www.myspace.com/zigakoritnik” Če je tržišče celi svet, potem se bo hitro našel pravi posel.

  30.12.2008 ob 23:43 | Permalink
 7. Žiga je napisal:

  To zahtevam itak, tud če jih ne dam zastojn – to je moralna in pravna pravica vsakega fotografa. Kaj pa ti? Se ukvarjaš s fotografijo?

  31.12.2008 ob 08:38 | Permalink
 8. Nordstar je napisal:

  Hm, slikam že od rojstva, vendar bolj zase. Na Foto areni sem dosti objavljal (z raznimi niki cca 500 slik), pa na svojem počivajočem blogu, pa še kje… Žal mi je sodobna tehnika prišla rahlo prepozno in se mi ne da vklopit v mašinerijo, da bi s slikami kaj zaslužil preko neta. Pa se da.

  1.01.2009 ob 14:54 | Permalink
 9. Ciril je napisal:

  Tukaj sploh ni dileme. Zastonj se NE dela. Razen če gre za osebni, humanitarni, prijateljski projekt…pa še takrat ja dobro dobit nekoga, ki ti pokrije stroške…tudi amortizacijo!

  Ljudje ne razumejo, da se za profesionalno fotografijo skrivajo ogromni stroški opreme(tudi računalnik), izobraževanja, vlaganja). Ste kdaj videli kakšno podjetje, ki bi delalo večkrat in to zastonj? Ja kako pa bi plačalo svoje delavce ali investicije? Če že nekaj naredijo zastonj to skomunicirajo na vse medije in si naredijo promocijo!

  Objava zastonj fotografij za promocijo v revijah pa je itak svetovni nateg…no ali pa če izpljunejo tiste simbolične honorarje o katerih ne bi izgubljal besed. Vsak mora sam premisliti koliko se mu splača nategovati za t.i. promocijo po revijah.

  Za nastalo situacijo je seveda razlog v razvoju fotografije, digitalizacija, poplava novih fotografov. Na to pa gledam izključno pozitivno. Gre za prosti trg, ki se zelo hitro spreminja. Igralci pa se morajo boriti kot gladiatorji v areni. Profesionalna fotografija/komercialna je v bistvu navaden posel oz. lepše povedano podjetništvo. Za uspeh svojega podjetja/fotografije moraš pač vložiti vse, se tržiti, dvigati kvaliteto…in na koncu dneva šteje le to ali lahko zadovoljiš svoje potrebe, cilje in ali delaš dobro ter kvalitetno. ;)

  3.01.2009 ob 12:30 | Permalink
 10. mb je napisal:

  hej
  mislim da imas Ziga zelo prav…Treba je jasno povedati narocnikom, kar jim gre. Dati nekomu zastonj fotke, po zelji in preudarku, ne pa vsakemu, cesar narocniku niti ni treba razlagati. Ce ga zanima, naj plača, ce ne, pa naj isce drugje. Mislim da ljudje sami postavljamo drugim ljudem mero, ki jo bodo ti nato jemali kot mejo. Do koder se pustimo izkoriscati, do tam nas bodo ožemali. In na nas je, da si postavimo ceno, in ugled konec koncevb, ki bo pomenil samoumevnost plačanega dela tudi na foto področju. Naročniki so prekleto zviti in zmeraj probajo ne plačati, če se le da, avtorji pa smo slabo zaščiteni, ker je pravni stanje v naši deželi tako porazno, da vsi to s pridom izkoriščajo…
  lp
  matic

  4.01.2009 ob 00:00 | Permalink
 11. Žiga KoritnikŽiga Koritnik je napisal:

  Hvala vsem za komentarje – očitno pomaga,če vas malce spodbodem – vesele sem vsakega kometarja, rekcije na tako temo se mi zdijo pomembne, saj lahko samo skupaj izboljšamo stanje v katerem je vsak zase. Pomembno je, da se zaveda tega vsak, tudi materski fotografi, ki premonogokrat dajejo fotke zastojn od sebe…

  4.01.2009 ob 18:53 | Permalink
 12. Aleksander Onišak je napisal:

  Žiga. Sem ravno sredi dela urejanja fotografij za razstavo, pa sem se malo sprehodil po tvojih prispevkih. In se mi je posvetila ena, kako bi rekel…
  Vedno bolj se tisti, ki želijo imeti fotografije (naročniki) zavedajo, da je danes poplava fotografov in da je le nekaj tistih, ki znajo fotografirat. Sam sem šel skoz (se še rojevam) fazo, ko sem delal zastonj. Takrat je bilo kar nekaj stvari, koncertov, prireditev, na katerih sem fotografiral ZASTONJ. Nekdo, ki začenja s fotografsko potjo je vesel, če dobi akreditacijo, ali CD glasbenika in tako pride do možnosti fotografiranja in pridobivanja izkušenj. Na tak način se začnemo prodajat. To ne sme postati folklora tistega, ki hoče nadaljevat fotografsko pot. Ceno si more vsak postavit sam, s svojim delom. Dosti krat se zgodi, da ob postavitvi cene (tudi prijatelju, ki je organizator) pride do kislih obrazov in tudi zamer. Vendar vsak živi od svojega dela, zato ga je potrebno cenit in ga po ta pravi ceni prodat. Koliko pa je ta prava cena?
  Zgodilo se mi je to, kar je Žiga napisal v stavku o vračanju usluge (jaz ti dam fotografije, ti pa meni igraj v dnevni sobi). Igrali so!!Mislim, da se to ne zgodi pogosto.

  7.01.2009 ob 14:30 | Permalink
 13. Luka Dakskobler je napisal:

  Zdaj ko sem na bolniški imam prvič čas prebirati tvoj blog in čeprav sem že prej vedel, da deliš usodo s premnogimi fotografi, ki jim nihče noče nič plačati, sem šele zdaj se resno spravil k temu, da vsaj nekaj napišem. Potem pa ugotovil, da bi se mi spet pritisk dvignil, da bi klicaji ven leteli, kletvice, da bi bil komentar predolg in bi vseboval vse preveč živalkih vrst, zato ti samo sporočam, da jih pošlji nekam in vztrajaj. Sploh ne vem, kaj bi bila rešitev. Glede na izginjajočo moralo teh ljudi, dvomim, da rešitev sploh je.

  18.01.2009 ob 12:04 | Permalink
 14. Žiga KoritnikŽiga Koritnik je napisal:

  Luka živjo, ne da mi nočejo plačati – moje sporočilo je, da se moramo stalno boriti za svoje pravice.Vedno se bo našel nekdo, ki ti jih bo poskušal vzeti, na tebi pa je, da si izboriš, to kar ti gre. Rešitev je!marsikdo od mojih mlajših kolegov ne naredi nič. Daje fotke od sebe, kot da bi bilo samoumevno, da se ne honorirajo. Naročniki s svojimi izkušnjami, pa to jasno iuzkoriščajo. Nikoli ti ne bodo tega pokazali. Vedno smo na trgu in vedno se dilamo….lepo nedeljo pa čimprejšno ozdravitev…

  18.01.2009 ob 12:19 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !